Hoppa till innehåll

Möt en Eluit

Lär känna vår kollega – Gustav Norén


Namn: Gustav Norén
Född: 1979
Utbildning: Civilingenjör väg och vatten (KTH), examen 2007
Titel: Uppdragsledare, marinavdelningen i Stockholm
Fritid: Jag gillar nästan all sorts friluftsliv och träning utomhus. Skidor, surfing, cykling, springa etc. Det som är roligast just nu är att jag försöker lära mig wingfoiling.


Broar, kajer och internationella samarbeten: Gustavs karriär på ELU

Varför valde du ELU?

– Jag kom i kontakt med ELU via Costin Pacoste som var en av mina lärare i FEM på KTH. ELU hade bra rykte om sig bland andra företag och ansågs vara bäst på broar vilket var det jag var mest intresserad av att jobba med.

På anställningsintervjun blev jag inspirerad av dåvarande avdelningschefens härliga energi och fick en bra känsla av de jag träffade under mitt korta besök och skrev därefter på. Jag har hittills inte ångrat mig.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det är nog att jag alltid tyckt att det varit roligt och stimulerande – och då har jag ändå jobbat i 16 år. Det känns aldrig tråkigt att gå till jobbet. Anledningen till det är nog att jag jobbat med väldigt många olika typer av konstruktioner med olika kunder och kollegor, vilket leder till att man ständigt lär sig nya saker och utvecklas.

På ELU har vi också en mycket hjälpsam kultur där jag alltid känt att jag kan fråga om jag behöver hjälp eller om jag behöver bolla idéer med någon kunnig kollega.

  • Vad arbetar du med just nu?

– Jag arbetar med flera olika projekt:

  • Utbyggnad av godshamnar i Skellefteå där vi projekterar en stor påldäckskaj
  • Utbyggnad av godshamnen i Umeå där vi projekterar spontkajer, RORO-ramper, stödmurskaj och dykdalb.
  • Påldäck för flerbostadshus och gårdar på Kvarnholmen i Nacka.
  • Ny spontkaj vid Marieviks Udde vid Liljeholmen i Stockholm

Utöver det har jag en hel del arbete med byggplatsuppföljning för ett ledverk i Kvicksund och två andra kajbyggen i Stockholm.

Vilka egenskaper är viktiga att ha i arbetet?

– Som uppdragsledare är det viktigt att ha lite känsla för de konstruktioner man arbetar med för att hitta någorlunda rätt dimensioner och bra lösningar i tidiga skeden i projekten. Man behöver vara lyhörd och förstå kundernas behov och ha den kunskap som krävs för att kunna leverera rätt lösning där det inte är helt klart i början av uppdragen.

Det är viktigt med lite social kompetens också och se till att alla mår bra och har det stöd de behöver i projektgruppen.

Vilket är det mest spännande uppdraget du har haft?

Det är en jättesvår fråga, men jag och en kollega fick en gång möjligheten att åka till Stuttgart i Tyskland och arbeta med ingenjörsbyrån LAP.

Vi ingick då i en grupp som räknade på en stor snedkabelbro som skulle byggas ut till ett par konstgjorda öar vid Hainan i Kina. Dels var det ju en väldigt spännande konstruktion och så var det roligt att få arbeta i den tyska/internationella miljön. Det blev långa dagar på jobbet 😊

Hur ser du på din egen utveckling på ELU?

– Jag ser fram emot fler spännande projekt inom vattenbyggnadsområdet.

Vad tillför du ELUs kunder?

– Jag har en ganska bred kunskap inom konstruktionsområdet och kan lite av varje. Jag hoppas att det bidrar till att jag kan hitta rätt lösning på rätt nivå för våra kunder. Jag tycker jag är ganska lätt att få tag på också, vilket jag tror uppskattas.

Tillbaka till Karriär

Möt en Eluit – Sonia Mollah

”ELU är välkänt för sin förmåga att stötta och guida nybörjare. ELU strävar efter att investera i kommande generationer med en långsiktig vision som gynnar samhällets utveckling”

Läs intervjun