Hoppa till innehåll

Stockholm Waterfront

Stockholms stadsbild har förändrats med Stockholm Waterfront. Det nya kongresscentret innehåller tre funktioner: en kongressanläggning vars stora sal rymmer cirka 3 000 åhörare, ett hotell med drygt 400 rum och ett kontorshus.

Mälardrottningens Pärla

Stockholm Waterfront låter Sveriges huvudstad konkurrera med städer som New York och Barcelona om prestigefyllda internationella kongresser, symposier och event. Det är ett projekt i tre delar: en kongressanläggning för 3000 besökare, ett kontorskomplex på nästan 25 000 kvm och ett hotell med 418 rum. Allt placerat i Sveriges mest centrala läge, med egen uppgång från Centralstationen. Hela byggnaden stod klar 2010 och investeringskostnaden var ca 1,7 mdr. Fastigheten är miljö- och energiklassad som LEED Gold och Green Building och uppnår de miljömål som krävs för en modern fastighet.

Förutom att uppdraget har varit mycket stort så har vi ställts inför svåra tekniska utmaningar såsom grundläggning fyra meter under grundvattennivån, dimensionering för explosionslaster samt dynamiska effekter av svängningar från hoppande publik. ELU har som byggnadskonstruktör deltagit i projektets alla skeden och med konstruktionsansvar i utförandeskedet för kongressen och hotellet. Kontoret drevs som en totalentreprenad och där var ELU beställarens tekniska rådgivare under entreprenadtiden. Projekteringen genomfördes i 3D/BIM samverkande med övriga projektörer.

Fakta

Byggherre:
Jarl Asset Management
Entreprenör:
PEAB
Arkitekt:
White Arkitekter
Bygg år:
2010