Finalist i Stålbyggnadspriset

ELU-konstruerade Husarviksbron har kvalificerat sig som en av fyra finalister till Stålbyggnadspriset 2019.

Bron spänner över Husarviken och är utförd i rostfritt stål med en borstad yta. Utformningen är asymmetrisk med ett kraftigt landfäste på norra sidan som utformas för att bli som en naturlig del av övriga strandlinjen och en brofarbana vars tjocklek tunnas av mot den södra sidan.

Den öppningsbara bron byggts som en länk mellan det snabbt exploaterande området, Fisksjöäng, på södra sidan och naturområdet, Norra Djurgårdsstaden norr om viken. Bron utgör en viktig förbindelse både för de cyklister som pendlar till och från arbetet samt för att göra parklandskapet mer tillgängligt.

Om priset
Vart annat år delar Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.

När nomineringstiden avslutades den 15 april hade 30 projekt nominerats till Stålbyggnadspriset 2019. Därefter valdes 10 projekt ut för en mer genomförlig genomgång. Juryn har nu utsett fyra finalister som alla presenteras i nummer 3 av Stålbyggnad och under Stålbyggnadsdagen.

Läs mer om Stålbyggnadspriset här.
Läs mer om Husarviksbron här.