Hoppa till innehåll

Eluit nominerad till Årets betongkonstruktör

Glada nyheter! Vi är stolta över att vår kollega Andreas Beskow har nominerats till Årets betongkonstruktör 2023 och Johan Silfwerbrands pris som kommer delas ut den 12 oktober på Waterfront i Stockholm.

Kriterier för nomineringen lyder: ”Har under året varit konstruktionsansvarig för ett projekt där avancerade konstruktionslösningar i betong varit mest adekvata eller gjort stora insatser för betongkonstruktionens utveckling.”

Andreas är mycket engagerad i det han företar sig och lämnar ingenting åt slumpen. Han har bred erfarenhet och kompetens av betong- och stålkonstruktioner.
Ett av uppdragen där Andreas bidragit med sina erfarenheter från komplicerade betongkonstruktioner är vattentornet VÅGA. En komplex konstruktion för dricksvatten där ELU tillsammans med entreprenör och byggherre hanterat och löst många utmaningar kopplat till armeringsutformning, byggmetodik och arbetsmiljö.

Nomineringen lyder

Våga vattentorn på Bastekullen, mellan Varbergs stadskärna och E6:an, uppförs i slakarmerad betong och ska rymma ca 1 000 kubikmeter vatten uppdelat på två separata volymer. Konstruktionen utgörs av en vågformad kontinuerlig reservoarkonstruktion som bärs upp av ett centrumtorn och ett antal skivstöd. Konstruktionen mäter ca 190 meter på längden och ca 30 meter på höjden.

Andreas har i nära samarbete med entreprenören tagit den arkitektoniska visionen till ett genomförbart byggnadsverk. Stora utmaningar har varit de betydande dimensionerna och att skapa en robust konstruktion för livsmedlet vatten högt över den på platsen vackra naturmiljön. Byggbarhet har varit i fokus med möjlighet till hög prefabriceringsgrad i utförandet av armeringen. Upprepningseffekter har beaktats i dialogen med entreprenören. Bygghandlingen har i detta projekt varit modellbaserad och ELU har levererat 3D-modeller till bygget i stället för konventionella arbetsritningar.

För att läsa mer om de nominerade och för att rösta, klicka här. Vi håller tummarna för Andreas och gratulerar till nomineringen!