Hoppa till innehåll

FUT Gullmarsplan

Stockholmsregionen växer för varje år, och behovet av nya bostäder och transport- och kommunikationslösningar likaså. Som ett led i detta byggs Stockholms tunnelbana ut med såväl nya som förlängda tunnelbanelinjer.

Tunnelbanestationen Gullmarsplan ska kompletteras med en ny plattform 70 m ner i berget som en del av utbyggnaden av tunnelbanan då Stockholm växer. Den nya plattformen ska bli en station på Hagsätralinjen utmed förlängd blå linje från Kungsträdgården.

I uppdraget ingår ett ventilationstorn och sponter för detta, en plattform, två mellanplan, ett rulltrappschakt, ett 70 m högt hisschakt i berg som i toppen ska ansluta till befintlig biljetthall och bussdäck. ELUs roll är att ta fram bygghandlingar åt entreprenören OHLA i en totalentreprenad.

Bygghandlingen projekteras främst i Revit. Ifrån modellerna tas bygghandling i form av utsättnings- och informationsmodeller, grafiska vyer och förteckningar fram. Armeringen tas fram i traditionellt ritningsformat enligt önskemål från entreprenör. ELU påbörjade uppdraget under september 2021 och planeras vara klara under 2023. Trafiken på nya Hagsätralinjen planeras rulla 2030.

Foto: Visionsbild: Region Stockholm/Sweco.

Fakta

Byggherre:
FUT, Förvaltningen för Utbyggd Tunnelbana
Entreprenör:
OHLA